Sposób przygotowania

Grzyby oczyścić, umyć i odsączyć (suszone - ugotować). Następnie drobno poszatkować lub zemleć w maszynce. Połączyć z cebulą pokrajaną w kostkę i zrumienioną na tłuszczu. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przestudzić. Żółtka jaj utrzeć z dodatkiem masła, dodać tartą bułkę. Wymieszać z masą grzybową i połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek. Na koniec dodać posiekaną nać pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę puddingową przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Zamknięte wstawić do garnka z wrzącą wodą i ugotować na parze ok. 40 min. W przypadku braku specjalnej formy można ugotować pudding w rondlu z dobrze dopasowaną pokrywką. Gotowy pudding wyjąć na okrągły półmisek, udekorować zieleniną. Podawać z dodatkiem sosu koperkowego, szczypiorkowego czy śmietanowego.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !