Sposób przygotowania

Truskawki świeże płuczemy krótko pod bieżącą wodą i dokładnie osączamy. Mrożone wyjmujemy trochę wcześniej aby lekko odtajały, ale nie puściły soku. Kroimy owoce na kawałki, posypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i mamy dwie możliwości: 1. rozdrabniamy całość blenderem i sos gotowy - to wersja na zimno do zjedzenia bezpośrednio po przygotowaniu. 2. całość rozgniatamy widelcem, przekładamy do rondelka i gotujemy na malutkim ogniu kilka minut ew. dodając 3-4 łyżki wody. Możemy na koniec przetrzeć sos przez sito aby pozbyć się pesteczek. Sos gotowany można podawać na ciepło i zimno oraz przechować 2-3 dni w lodówce. Sosem truskawkowym możemy polać lody, galaretkę, sałatkę owocową, naleśniki, kluski, ryż, makaron...jest pyszny!

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    tez taki robie wszyscy lubią
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pysznie wygląda.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    hm nigdy nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    To jest mój smak z dzieciństwa ... lody śmietankowe z sosem truskawkowym to był absolutny hit do zjedzenia w każdej ilości :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    mmmmmmmmmmmmmmm
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    mniamka :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wokalista

    pomysłowe, wypróbuję :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Emiliozo

    świetny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    A ja się przyznam, że jeszcze takiego sosu nie robiłam :) nawet jakoś nie wpadłam na taki pomysł ;) Ale zrobię, z pewnością.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !