Przepis i sposób przygotowania na: Bułgarsko-tureckie pierogi z mięsem
Mleko podgrzewam, aby było bardzo ciepłe. Składniki ciasta oraz mleko wrzucam do miksera i na wolnych obrotach mieszam az sie połączą, Przekładam na blat i zagniatam, aż ciasto będzie gładkie, wtedy smaruję olejem i wkładam do miski. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na około 1h. Ja dałam do piekarnika na min. temp 50 st.
Farsz łącze składniki. Zagniatam.
Wyrosniete ciasto wyjmuję z miski i zagniatam na balcie posypanym mąką i rozwałkowuję na w miare cienki placek. na brzegu kłade troche farszu, pamietajac zeby rozłozony był szeroko ale nie grubo, bo sie nie ugotuje w srodku pieroga. Peirogi mja byc duze mniej wiecej cos jak nasza dłoń. Warstwe z farszem przykrywam ciastem zalepiam koncowki odkrawam talerzykiem. (idealne kształty jak pieróg jeszcze mi nie wychodziły musze nad nimi popracowac).
Rozgrzwam olej w głebokiej patelni i wkładam pierogi i smaże na srednim ogniu. Ciasto powinno urosnac i miec pecherze jak np fawroki. a mieso w srodku ugotowac sie. Sa pyszne na cieplo i zimno, z sosem np tzatziki. Mi wyszło 10 sztuk.
Nad sama struktura i konsystencja ciasta musze jeszcze popracowc, nie wiem czy nei lepsze wyjdzie z uzyciem ciepłej wody, niz mleka oraz z prwdziwymi drożdzami, ale to nastepnym razem sprawdze. W kazdym razie smak sobie przypomniałam i to jest prawie to co serwowała nam Zorka.