Sposób przygotowania

Ciasto na pizzę po upieczeniu powinno łączyć kruchość spodniej warstwy z delikatną puszystością warstwy tuż spod nadzienia. Ciasto zaczynamy od wyrobienia mąki z solą, drożdżami i wodą - wody dodajemy tyle, by otrzymać ciasto o średniej twardości - tak by plastycznie układało się pod rękoma. Kiedy ciasto dobrze wyrobione, gładkie dodajemy do niego oliwę i znowu wyrabiamy, aż ciasto wchłonie całą oliwę i będzie błyszczące i nie będzie się łączyło ze stolnicą. Teraz ciasto ląduje w misce, miska jest nakryta ściereczką i odstawiona - miska w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podrośnie - zwiększy swoją objętość około półtora raza, wyjmujemy je z miski, oprószamy mąką i formujemy albo placek, albo pieróg. Na wysmarowanej blachą oliwie układamy ciasto, zawijamy trochę brzegi, by nadzienie nie uciekało i smarujemy je bardzo obficie oliwą. Dzięki temu nadzienie, które znajdzie się na cieście nie rozmiękczy jego za bardzo i po upieczeniu ciasto będzie odpowiedniej suchości, a nadzienie odpowiedniej wilgotności. Wysmarowane ciasto smarujemy oliwą i, jeszcze w przypadku niektórych nadzień, sosem pomidorowym. Dopiero na sos pomidorowy układamy nadzienie i nie posypujemy żadnym serem. To, że pizza jest już prawie gotowa poznaję po brzegach, które lekko przyrumienione. Teraz wyjmujemy na chwile pizzę z pieca i układamy na niej dosyć grube plastry mozzarelli. Pizzę z mozzarellą wkładamy jeszcze do pieca na około 3 min - tak by ser się rozpuścił i dosłownie leciusieńko zażółcił.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !