Przepis i sposób przygotowania na: Babeczkowe serniczki
Babeczki wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec ok 3 min. w temp. 190\'C.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, 0,5 szklanki cukru oraz mąkę zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając 0,5 szklanki cukru i dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Na babeczki nakładamy ser na wysokość ok 1/2 wysokości ( ser wyrasta i to podwójnie !! ) a na wierzch łyżkę bezy i posypujemy pozostałym schłodzonym ciastem. Gotowe babeczki umieszczamy w piekarniku na ok 30-45 min. do
\"suchego patyczka \" w temp. 160\'C.
* Z przepisu wychodzi ok 20-24 sztuk serniczków w foremce Ø 8 cm.
Proponuję podłożyć pod foremki blachę, a nie kratkę, bo ser dość mocno wyrasta i może się wylać .