Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sernik na zimno, jeżynowo-borówkowy

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna Kasia
25 g
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżki
Sklep Prymat
galaretka
1 ametysowa szt.
borówki
1/2 kg
jeżyny
1/2 kg
serek homogenizowany
560 (z czekoladą)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno, jeżynowo-borówkowy

Dokładnie wysmarować formę margaryną Kasia.
W 250 ml wrzącej wody rozpuścić 1 galaretkę ametystową. Ostudzić. W między czasie owoce podzielić na 2 części, jedną część przełożyć do formy z kominkiem i zalać galaretką. Wstawić do lodówki aby wszystko stężał., Drugą część owoców przełożyć na sitko aby sok ściekł.
Do miski przełożyć 2 serki homogenizowany, 1 łyżkę żelatyny wymieszać z małą ilością wrzącej wody, ostudzić i dokładnie wymieszać z serkami, przełożyć do formy i zostawić do stężenia. Zagotować sok z owoców, dodać pozostałe 2 łyżki żelatyny i 2 łyżki wrzącej wody, dokładnie rozpuścić, ostudzić, poczekać aż lekko będzie tężeć. Połączyć z pozostałymi 2 serkami i owocami, wyłożyć do formy, wstawić do lodówki. Formę odwrócić, położyć na talerzu, otworzyć delikatnie formę, aby dostało sie po bokach powietrze i sernik odkleił się od ścianek. Smacznego. Jakoś nie mogłam dzisiaj uchwycić właściwego koloru sernika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Koper 07.08.2011 03:52
fajny pomysł, żeby zrobić to w formie wieńca :)
stokrotka 21.06.2011 22:20
smakowite
aguus 06.06.2011 18:58
rewelacyjnie się prezentuje!
Babciagramolka 05.06.2011 17:44
Macie rację - pięknie wygląda
Pola2 05.06.2011 17:43
wygląda pięknie i apetycznie!
Sylwia88 05.06.2011 15:31
po prostu świetny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak