Przepis i sposób przygotowania na: Deser Bogdana
Ciągle ucierając, dodawać stopniowo żółtka i wanilię.
Rozpuścić żelatynę w szklance gorącego (ale nie wrzącego) mleka, schłodzić i powoli wlewać do masy, nie przerywając ucierania.
Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, rodzynki i do wyboru: zmiksowanego banana - jeśli wybraliśmy wariant bananowy- lub alkohol (wlewając go po kilka kropli) - jeśli wolimy wariant z alkoholem.
Wymieszać.
Żeby przyrządzić deser o smaku orzechowym, najpierw trzeba utrzeć zmielone orzechy z częścią cukru, a następnie, wciąż ucierając, dodać miękkie masło, resztę cukru i inne składniki w podanej wyżej kolejności.
Połowę masy (bananowej, z alkoholem lub orzechowej) umieścić w wysmarowanej masłem tortownicy, tak aby przykryła dno i przylgnęła do ścianek, a drugą połowę wymieszać dokładnie i szybko (bo masa może już zacząć gęstnieć) z kakao.
Wyłożyć tę warstwę na poprzednią.
Na wierzchu można ułożyć dowolne owoce (tylko nie kiwi, bo rozpuszczą galaretkę!) i zalać galaretką przyrządzoną według przepisu na opakowaniu.
Wstawić do lodówki, żeby zastygła.