Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szarlotka domowa

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
50 dag
masło lub margaryna
25 dag
jajko
1 szt
żółtko jajek
2 szt
cukier puder
15 dag
gęsta śmietana
2-4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka domowa

Mąkę z masłem i cukrem posiekać na stolnicy, dodaćjajko, żółtka i śmietanę, nożem wymieszać składniki ciasta a potem rękami tylko je zlepić i na 2 godziny odłożyć do lodówki. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Włożyć kawałki jabłek do naczynia, podlać kilkoma łyżkami wody i podgrzewać, mieszając do chwili aż owoce lekko zmiękną. Wystudzić je oprószyć cynamonem lub wymieszać z pokrojoną skórką pomarańczową. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na cienkie placki. Jednym plackiem wyłożyć dno natłuszczonej i opruszonej mąką blachy. Na nim rozłożyć jabłka, posypać tartą bułką. Nakryć drugim plackiem, zacisnąć brzegi ciasta. Wierzch nakłuć widelcem. Wstawić ciasto do gorącego 200 stopni piekarnika i piec aż się zarumieni. Wyjąć, posypać cukrem pudrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak