Sposób przygotowania

Drożdże ucieramy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką by urosły.Kiedy urośnie łączymy je z mąką szczyptą soli i resztą lekko podgrzanej wody i dobrze mieszamy.Odstawiamy na 10 min i wyrabiamy w malakserze wlewając stopniowo olej,wyrabiamy do czasu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.Znowu odstawiamy do wyrośnięcia,gdy podwoi swoją objętość to mieszamy.Odrywamy nieduże kawałki ciasta i wrzucamy na gorący olej.Gdy usmażą się na złoto wyjmujemy i osuszamy,gorące polewamy ciepłym miodem i zmielonymi orzechami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !