Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno z brzoskwiniami
1/2 kg serka (małe wiadereczko)
1/2 szklanki cukru pudru,
3 galaretki brzoskwiniowe,
1 śnieżka +zagęstnik do śmietanki.
3/4 szklanki zimnego mleka
1 puszka brzoskwiń .
10 dkg rodzynek.
Wykonanie:
2 galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do ochłodzenia.
Śnieżkę ubić w niepełnej szklance zimnego mleka razem z zagęstnikiem.Brzoskwinie pokroić w kostkę , kilka kawałków zostawić do ułożenia na wierzchu.1 galaretkę zrobić w/g przepisu na opakowaniu.odstawić .Serek utrzeć z cukrem pudrem dodać przestudzone 2 galaretki ubijać ,dodać kawałeczki brzoskwiń i sparzone zimne rodzynki ,wyłożyć śnieżkę i lekko a dokładnie wymieszać .Przełożyć do naczynia i schować do lodówki.Po 1/2 godzinie wyjąć ,na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać ochłodzoną galaretką. Trzymać w lodówce, zamiast brzoskwiń mogą być np. truskawki.