Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z miodem i cynamonem
1 jajko
1 żółtko
2,5-3 szkl. mąki luksusowej
2 szczypty soli
3/4 szkl. cukru pudru
4 łyżki miodu akacjowego
1,5 łyżeczki cynamonu mielonego
1/2 szkl. śmietany kremówki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
do wykończenia: 1 białko
cukier perlisty
sposób przygotowania: Masło, miód i śmietankę przełożyć do wysokiego garnuszka, zagotować - dosypać sodę i energicznie wymieszać - uwaga! masa się mocno pieni, ale tak właśnie ma być!
Mąkę przesiać z solą, cynamonem i cukrem pudrem. Wlać mieszankę z garnka, dodać jajko i żółtko, szybko zagnieść ciasto - powinno być jak miękka plastelina - ew. można podsypać więcej mąki. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm i foremkami wykrawać ciasteczka. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem i posypać cukrem perlistym - do kupienia w dobrych sklepach spożywczych (czerwony kartonik, 1/2 kg jakby granulek z cukru). Piec ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.C