Przepis i sposób przygotowania na: Rolada biszkoptowa z jabłkami
Ciasto biszkoptowe:
Żółtka utrzeć ze szklanką cukru na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem soli na sztywną pianę i dodać do ciasta delikatnie mieszając. Ciasto wyłożyć na blachę (30x38cm) wyłożoną pergaminem i wysypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.
Upieczone, ale jeszcze miękkie ciasto wyłożyć na czystą lnianą ściereczką, zdjąć pergamin i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w rulon pozostawiając do wystudzenia.
Nadzienie z jabłek:
Jabłka obrać, pokroić na kawałki lub zetrzeć na tarce i dusić z cukrem na miazgę. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i mieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Wystudzić. Biszkopt delikatnie rozwinąć i posmarować jabłkami po czy ponownie zawinąć. Pozostawić (najlepiej w lodówce) do stężenia jabłek.
Roladę przed podaniem posypać cukrem pudrem bądź polać strużkami polewą czekoladową. Ciasto kroić ostrym nożem, najlepiej piłą.
Smacznego!