Przepis i sposób przygotowania na: Mazurki bananowo-kajmakowe z bakaliami
Ciasto bananowe:
mąka pszenna - szklanka (o poj. 250ml),
cukier - szklanka,
dojrzale banany - 2 średniej wielkosci,
kasza manna - 1/3 szklanki
syrop klonowy (lub miód sztuczny) - 3 łyżki,
jaja -3,
olej - 0,5 szklanki,
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki,
aromat waniliowy,
tłuszcz i mąka do formy (u mnie 2 formy - owalna i większa, prostokątna),
Masa krówkowa:
masa krówkowa z puszki - 390g,
masło - 25g,
mleko - 2 łyżki,
cukier z wanilią - niepełna łyżeczka,
bakalie: suszona żurawina, pistacje, figi suszone, kandyzowana skórka pomarańczowa,
wiórki kokosowe,
srebrne i złote kuleczki cukrowe,
posypka cukrowa, kolorowa.
PRZYGOTOWANIE:
Banany obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z syropem, jajami i cukrem przy pomocy drewnianej lyzki. Stopniowo dodawać przesiana z kaszą i proszkiem do pieczenia mąkę. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Ciasta wylać do natłuszczonych i posypanych mąką foremek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec każdą przez 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przestudzić i wyjąć z foremek. Do rondla wrzucamy masło oraz mleko, a gdy masło zacznie się roztapiać, dodajemy gotową masę krówkową i podgrzewamy do połączenia się składników. Lekko ciepłą, gęstniejącą masę wylewamy na ciasto bananowe i dekorujemy bakaliami i dowolnymi słodkościami. Przyznam, ze smak wiórek kokosowych z masą kajmakowa przypadł mi do gustu. Ciasto przez 3 dni zachowało świeżość.