Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki Po Węgiersku :)
Na placki:
10 sporych ziemniaków
2 jajka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
sól (wg uznania)
pieprz czarny (wg uznania)
szklanka mąki pszennej (jak za mało dodać więcej)
łyzkę maki ziemnaczanej
olej do smażenia
troszkę posiekanej pietruszki do smaku (można bez jak kto lubi )
Na gulasz:
2 polędwiczki
1 pqpryka czerwona
1 papryka zielona
1 zabek czosnku
1 mała cebulka
4-5 pieczarek
2 pomidory
2 łyżki mąki
2 kostki mięsne
1 łyżeczka papryka czerwona w proszku słodka
sól,pieprz wg uznania
nać do dekoracji
Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, trzemy na tarce do ziemniaków. Dodajemy jajka, sól, pieprz i drobno posiekana pietruszkę oraz mąkę dokładnie mieszamy wszystko. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy porcje ciasta i lekko spłaszczamy, placki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Myję mięsko i osuszam ręcznikiem papierowym. Papryki i pomidory również myję, z pomidorka ściągam skórki i kroję wszystko w kostkę włącznie z mięsem. Pieczarki obieram kroje w paski. Cebulkę i czosnek obieram i drobno siekam. W rondlu rozpuszczam margarynę i wkładam mięso na rozgrzany tłuszcz. Posypuję papryką słodką, solą i troszkę pieprzem.(mieszam od czasu do czasu)
Gdy mięsko zaczyna robić się na złoty kolor dorzucam posiekany czosnek wraz cebulką (mieszam) wszystko smażę do zezłocenia się cebuli i czosnku. Po tym czasie zalewam gorąca woda, wrzucam pokrojone wszystkie warzywa + dwie kostki mięsne. Gotuję wszystko 20 minut.
Po upływie 20 min. Mieszam mąkę z wodą energicznie mieszając żeby mi się kluchy nie porobiły.
Zalewam wywar i sosik gotowy.
Na talerz układam placka, polewam gulaszem i przykrywam następnym plackiem. Posypuje natką i podaję :)
SMACZNEGO :-)