Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z mniszka lekarskiego
Kwiaty włożyć do garnka, zalać litrem wody i dodać pokrojoną cytrynę razem ze skórką (wyjąć pestki) i zagotować , od zagotowania utrzymywać w stanie wrzenia (na małym ogniu) przez 20 min.
Odstawić na 24 godziny. Przecedzić przez gęste sito a kwiaty dokładnie wycisnąć. Do powstałego wywaru dodać cukier i gotować na małym ogniu 2-3 godziny (w zależności od pożądanej konsystencji syropu) od czasu do czasu mieszając ponieważ jak zgęstnieje może się przypalić.
Gorący syrop wlewać do małych wyparzonych słoiczków i zamknąć.
Pozostawić odwrócone do góry dnem do wystygnięcia.
Syropek rewelacyjny do herbatki.
Szczególnie polecany w okresie jesienno – wiosennym.
Ma właściwości uodparniające.
POLECAM :)