Sposób przygotowania

Stopione masło studzimy,dodajemy cukier i cukier waniliowy,wszystko ubijamy na puszystą pianę.Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Wsypujemy przez sitko do masy maślanej i wyrabiamy rękoma ciasto.Miskę nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce.Ciasto dzielimy na równe porcje i z każdej wytaczamy wałeczek o średnicy około 2 cm.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Każdy wałeczek tniemy co około 1,5 cm.Każdy kawałek lekko przypłaszczamy ręką,układamy na blasze,pieczemy 15 minut.Ciastka dekorujemy połówkami kandyzowanych wiśni.Konfiturę z moreli(ok. 2 łyżki)podgrzewamy w rondelku.Brzegi ciastek smarujemy ciepłą konfiturą i posypujemy wiórkami.Z tej porcji wychodzi około 50 ciastek.Smacznego

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !