Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ryż na ostro w ananasie

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż
1 szklankapapryczki
papryczka chili
2 sztuki
dymki ze szczypiorkiem
2 sztuki
czosnek
2 ząbki
sos sojowy
1 łyżka
pasta krewetkowa
1 łyżka
brązowy cukier
1 łyżeczka
listki kolendry/natka
czarny sezam
olej
ananas
2 sztuki
ogórek
1 sztuka
orzechy arachidowe
garść posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na ostro w ananasie

Zagotować szklankę wody. Na wrzącą wsypać ryż, zamieszać, zmniejszyć płomień, a pod garnek podłożyć podłożyć płytkę żaroodporną. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie prawie miękki. Garnek z ryżem zwinąć w ręcznik i schować pod koc.
Ananasy przekroić wzdłuż na połówki razem z pióropuszem z liści. Wydrążyć, pozostawiając od brzegu owoców 1 cm miąższu. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę, włożyć do lodówki. Ogórek obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać. Wraz z dymkami i papryczkami chili (bez nasion) posiekać.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć czosnek, dodać dymkę, chili, orzeszki i pastę krewetkową, chwilę smażyć. Wsypać ryż, kostki ananasa, półplasterki ogórka, wymieszać. Doprawić sosem sojowym i brązowym cukrem. Na końcu wymieszać z posiekanymi listkami kolendry, szczypiorkiem i sezamem.
Przygotowanym farszem napełnić połówki ananasa. Podawać na ciepło lub zimno. Uwaga! Nadzienie można przyrządzić z dodatkiem gotowanego mięsa kurczaka lub ryby.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 26.08.2011 13:52
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak