Przepis i sposób przygotowania na: Ryż na ostro w ananasie
Ananasy przekroić wzdłuż na połówki razem z pióropuszem z liści. Wydrążyć, pozostawiając od brzegu owoców 1 cm miąższu. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę, włożyć do lodówki. Ogórek obrać, pokroić w półplasterki. Czosnek obrać. Wraz z dymkami i papryczkami chili (bez nasion) posiekać.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć czosnek, dodać dymkę, chili, orzeszki i pastę krewetkową, chwilę smażyć. Wsypać ryż, kostki ananasa, półplasterki ogórka, wymieszać. Doprawić sosem sojowym i brązowym cukrem. Na końcu wymieszać z posiekanymi listkami kolendry, szczypiorkiem i sezamem.
Przygotowanym farszem napełnić połówki ananasa. Podawać na ciepło lub zimno. Uwaga! Nadzienie można przyrządzić z dodatkiem gotowanego mięsa kurczaka lub ryby.