Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony z kaszą jaglaną
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oliwy. Jak cebulka się zeszkli dorzucić na patelnię suszoną żurawiną i smażyć 2 minuty ciągle mieszając.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotwaną kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżką masła. Dodać cebulę z żurawiną, dokładnie wymieszać.
Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej buraczanej tarce. Wrzucić na patelnię po cebuli i żurawinie. dodać selera pokrojonego na kawałki i groszek z kukurydzą (najlepiej mrożone). Wszystko razem wymieszać i smażyć na niedużym ogniu ok 10 minut.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie wyłożyć na kaszę w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć kawałki ryby i resztę masła. Piec w 180 stopniach ok 30 minut.