Przepis i sposób przygotowania na: Piegus z gruszkami
W drugiej misce utarłam do białości żółtka ze szklanką cukru. Następnie dodawałam stopniowo mąkę, przesianą razem z proszkiem do pieczenia i solą, na zmianę z mlekiem i tłuszczem - można dać roztopione, przestudzone masło albo margarynę, ale równie dobrze może być olej roślinny. Ma koniec dosypałam suchy mak i wlałam rum. Delikatnie, łyżką, wmieszałam ubitą pianę.
Masę przelałam do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o śr. 28cm. Na wierzchu położyłam połówki obranych gruszek. Nacięłam je z wierzchu żeby po upieczeniu ładnie wyglądały, ale na nic się to nie zdało bo całkiem się zatopiły w cieście :-)
Formę wstawiłam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piekłam ok. 1 godziny - trzeba ciasto sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem - jeśli patyczek wkłuty w środek po wyciągnięciu jest suchy to znaczy, że ciasto jest upieczone.
Po przestygnięciu posypałam wierzch cukrem pudrem.
Do odmierzania składników użyłam szklanki o poj. 200ml