Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mazurek stefankowy

0.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
19 dag
cukier puder
16 dag
masło
16 dag
jajko
4 sztuki
masło
24 dag
cukier puder
12 dag
jajko
3 sztuki
kakao
2 dag
spirytus
1 łyżka
polewa czekoladowa
1 tabliczka/opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek stefankowy

SKŁADNIKI OD 1-4 SĄ NA CIASTO STEFANKOWE.
SKŁADNIKI OD 5-10 SĄ NA KREM.

Masło z cukrem utrzeć tak, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany, powoli-ciągle ubijając-dodawać jajka, na końcu wsypać mąkę i lekko wymieszać. Z ciasta upiec 3 jednakowe placki.
Przeznaczone na krem masło utrzeć i dodawać do niego stopniowo ubite na parze jajka z cukrem, kakao i spirytus. Ostudzone placki przełożyć kremem, ostatni posmarować kremem także z wierzchu i wstawić do lodówki. Po schłodzeniu oblać mazurek rozpuszczoną czekoladą i przed podaniem znów ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak