Przepis i sposób przygotowania na: Perłopławy śniadaniowe czyli kanapka z jajkiem inaczej
Zieleninę opłukałam i osuszyłam. Jajka zalałam zimną wodą, zagotowałam i odstawiłam pod przykryciem na 10 min.
Po tym czasie przelałam je zimną wodą, ostudziłam i obrałam ze skorupek.
Delikatnie palcami rozłupałam białko tak żeby żółtko pozostało w całości. Białka starłam na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Tak samo starłam kawałeczek sera żółtego, taką kostkę wielkości połowy jajka i połączyłam go z białkami dodając majonez.
Masę doprawiłam lekko solą prowansalską. Każdy z wafli kukurydzianych extra cienkich posmarowałam grubo masą serowo-jajeczną a przy brzegu ułożyłam kawałek sałaty.
Na środku trzech z nich położyłam trochę kiełków, a w środek kuleczkę żółtka. Przykryłam je trzema pozostałymi waflami.
Ułożyłam moje "perłopławy" na sałacie. Lekkie i smaczne śniadanie :-)