Przepis i sposób przygotowania na: rogaliki drożdżowe
2. rozpuścić margarynę
3. oddzielić żółtka od białek
5. sporządzić rozczyn :
a. drożdże rozpuścić z połową mleka
b. dodać 3 duże łyżki mąki dobrze utrzeć i pozostawić do wyrośnięcia rozczyn ma mieć postać gęstej śmietany
c. po wyrośnięciu rozczyny dodać pozostałe składniki czyli :
utarte żółtka z cukrem , mąkę , pozostałe mleko . zarobić ciasto i dokładnie wyrobić na jednolitą masę na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz i dokładnie wrobić je w ciasto ( ma odchodzić od rąk)
d. ciasto pozostawić do wyrośnięcia
e. ciasto pokroić na równe 4 części rozwałkować na grubość około 0,5 cm żeby ciasto miało okrągły kształt , po rozwałkowaniu ciasto pokroić na równe osiem części
f. nałożyć na każdy trójkąt marmoladę
g. pobielić pędzlem
h. formować rogale
i. uformowane po wierzchu posmarować białkiem
j. pozostawić do wyrośnięcia
wyrośnięte piec w temp 180 stopni C do zarumienienia na posmarowanej blasze !!
smacznego