Przepis i sposób przygotowania na: Pijany Franek
Przygotowanie ciasta:
Białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Następnie dodajemy mak zmieszany z mąką, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowanie masy:
Mąki z cukrem i żółtkami rozrabiamy w mleku. Następnie gotujemy, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzony budyń miksujemy z masłem.
Ułożenie ciasta:
Ciasto makowe smarujemy cienką warstwą kremu budyniowego. Następnie na budyń wykładamy dość dużą ilość powideł. Biszkopty namaczamy w wódce lub rozcieńczonym spirytusie i ściśle układamy na cieście. Na biszkoptach rozkładamy pozostałą część kremu budyniowego. Czekolady rozpuszczamy z dodatkiem mleka i polewamy krem.