na początku, przygotowujemy miskę, nie za małą, na spód miski wrzucamy szczyptę soli szczyptę cukru (drożdże reagują z cukrem , będą lepiej rosnąć) pół kostki drożdży rozdrabniamy na małe kawałeczki. Jak już wrzucimy wszystko do miski, zalewamy to 3/4 szklanką wody, koniecznie ciepłej!!! i mieszmy te drożdże sół i cukier z tą wodą, mieszając drożdże się rozpuszczą. do tej wodnistej konsystencji dodajemy 2 szklanki mąki i energicznie to miezamy. po uzyskaniu ciasta, ugniatamy je, pozostawiamy w misce i wylewamy na nie ok. 50 ml oleju (2 łyżki) i ugniatamy w tym oleju. Ciasto po zamoczeniu całego w oleju, zostawiamy kulkę ciasta w misce, zakrywając miskę ręcznikiem na okolo 30-40 minut przez ten czas ciasto nam urośnie, a w tym czasie możemy utrzeć ser na tarce na drobno. po wyrośnieciu ciasta dobrze je ugniatamy, wałkujemy (na blat polecam posypać mąką) i ugniatamy ciasto, formujemy ciasto na okrąg, bądź jak kto chce, wałkujemy ale żeby nie porobić dziur. na spód kładziemy sos pomidorowy, lub jak kto woli ketchup. Kładziemy szynkę , i składniki jakie mają znaleźć się na pizzy (np. brokuły, pomidory kiełbaska) i na wierzch starkowany ser. nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Pieczemy około 30 minut! smacznego!