Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z fetą i ananasem
* sałata lodowa - średnia główka,
* kukurydza - 1/2 puszki (ok 130g po odsączeniu),
* ananas - 2/3 puszki (lub więcej, ok 240g),
* ogórek wężowy,
* ser feta - 125g,
* cebula czerwona,
* Sos:
* syrop z puszki ananasa - 4 łyżki,
* sok z cytryny - 4 łyżki,
* oliwa z oliwek - 5 łyżek,
* czosnek - 2 średniej wielkości ząbki,
* świeżo mielony pieprz kolorowy,
* sól,
* cukier - ok 1 łyżka,
*
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki do sosu wymieszać w szklance. Saleta pokroić, w razie potrzeby odrzucić zewnętrzne liście. Cebule, fetę i ogórek drobno pokroić, kukurydze odsączyć. Wymieszać wszystkie składniki, dodać sos, ponownie dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. W oryginalnym przepisie dodatkowym składnikiem byłą świeża papryka, która celowo pominelam. Podawać wkrótce po przyrządzeniu.