Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek bardzo wilgotny
Przepis na wilgotny murzynek jest sprawdzony przeze mnie już tysiąc razy. Zawsze się udaje, nigdy mnie nie zawiódł.
Keksówka: 26 x 12 cm
Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Na samym początku rozpuścić margarynę i dodać do niej mleko, kakao i cukier. Przygotowaną masę schłodzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodać mąkę, proszek do pieczenia, dżem, żółtka i 4/5 masy z rondelka (resztę masy użyjemy jako polewy do ciasta). Wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30-40 minut w 180 C. Gdy murzynek ostygnie, polać go resztą masą z rondelka.
Na wierzchu udekorowałam posypką czekoladową.