Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nalewka z tarniny

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoców tarniny
1,5 kg
spirytusu 95%
1 litr
woda
0,5 litra
Goździki całe Prymat
6 sztuk
Sklep Prymat
suszonych jagód jałowca
10 sztuk
cukier
15 dag
miód
10 łyzek
spirytus
1 1
woda
1 szklanka
sok z cytryny
0,5 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka z tarniny

Owoce tarniny umyć i dokładnie osuszyć, zamrozić na co najmniej 2 tygodnie. Zamrożone owoce wsypać do słoja zalać mieszaniną 1 litra spirytusu i 1/2 litra wody. Zostawić na 3 miesiące i raz na tydzień poruszać słojem. Potem zlać nalew, owoce odcisnąć wlać 1/2 litra wody i zostawić na tydzień. Zlać i bardzo mocno odcisnąć. Do drugiego słoika włożyć goździki i jałowiec (lekko rozgnieciony), sok z cytryny, cukier miód i zalać to szklanką spirytusu i szklanką wody. Zostawić na 2 tygodnie potrząsać słojem aby się cukier i miód rozpuścił. Zlać. Połączyć oba nalewy i odstawić na co najmniej 1/2 roku a najlepsza jest po 2 latach. Owoce tarniny, które rosły w słońcu wymagają mniej cukru. Trzeba próbować ale nie owoc, a nalewkę. Owoce są zawsze kwaśne i cierpkie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 29.08.2011 12:04
muszę postarać się o tarki, kiedyś sama znalazłam na skraju lasu. Z tego przepisu pownna być dobra nalewka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak