Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z porami i serem pleśniowym
Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Formę do pieczenia wykładamy równomierną warstwą ciasta. Można ją przed pieczeniem wstawić jeszce na 10 minut do lodówki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypyjemy suche fasolki lub groch ( by ciasto zbytnio nie urosło podczas pieczenia) i pieczemy przez 12 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu usuwamy fasolki i papier.
Białe części pora drobniutko kroimy i podsmażamy na maśle (2 łyżki) do miękkości.
Gdy pory przestygną mieszamy je z pozostałymi jajkami, śmietaną, pokruszonym serem pleśniowym, startym żółtym serem , solą i pieprzem, mieszamy i jednolitą masę wylewamy na podpieczony kruchy spód.
Pieczemy kolejne 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.