Przepis i sposób przygotowania na: Cappuccino - ciasto przekladane
* Biszkopt ciemny:
* maka pszenna - 1/2 szklanki (obj. szkl. 250g),
* maka ziemniaczana - 1/2 szklanki (obj. szkl. 250g),
* kakao ciemne gorzkie - 2 lekko czubate lyzki,
* cukier
brazowy (lub krysztal) - 3/4 szklanki,
* jaja swieze - 4 srednie sztuki,
* aromat rumowy- 1/2 lyzeczki;
* Masa budyniowa:
* budyn cappuccino Delecta duzy, na 0,75ml mleka - 1 opakowanie,
* budyn waniliowy, na 0,5 ml mleka - 1 opakowanie
* mleko 2% lub 3,2% - 0,75ml,
* maslo - 250g,
* posypka czekoladowa lub wiórki czekoladowe - 50g,
* cukier krysztal - 12 lyzek stolowych,
* sok z cytryny - 2 lyzki,
* ekstrakt waniliowy - ok 2/3 lyzeczki,
* Poncz:
* woda przegotowana - ok 1,3-1,5 szklanki,
* sok z cytryny - 2-3 lyzki,
* vódka - 2 lyzki (niekoniecznie),
* syrop/sok wisniowy, malinowy lub porzeczkowy - kilka lyzek,
* cukier waniliowy - 1 lyzeczka;
* Masa smietanowa cappuccino:
* smietana kremówka - 600ml,
* galaretka cytrynowa - 1 opakowanie na 3/4 szklanki wody,
* cukier puder - 3 lekko kopiaste lyzki,
* zelatyna - 1 lyzka rozpuszczona w niewielkiej ilosci cieplej - u mnie ok 1/4 szkl. wody,
* cappucino - 10g, czyli jedno opakowanie, u mnie Nescafe Irish Cream.
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszac obie maki z kakaem i przesiac przez sito (wazne). Przygotowujemy biszkopt: oddzielamy zóltka od bialek. Bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, gdy beda juz sztywne, dodajemy cukier i ponownie ubijamy na sztywno. Do bialek dodajemy po jednym zóltku, ciagle miksujac. Dodajemy stopniowo suche skladniki i mieszamy je lyzka, najlepiej drewniana. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C
. Przygotowujemy duza, prostokatna blaszke do pieczenia, smarujemy ja tluszczem i posypujemy bulka tarta. Przelwamy ciasto do formy, wstawiamy do piekarnika i przeczemy w 180 C przez 25-30 minut. Wyjmujemy forme z piekarnika i odstawiamy w chlodne miejsce. Gdy biszkopt juz ostygnie wyjmujemy go delikatnie i przekrajamy wszerz na 2 równe kawalki. Przygotowujemy poncz, laczac wszystkie skladniki. Biszkopt wkladamy z powrotem do formy
lub ukladamy, na duzej, prostokatnej sztywnej podstawce i nasaczamy ponczem. Przygotowujemy budyn w polowie zalecanego na opakowaniu ilosci mleka, czyli 0,75ml. Zagotowujemy niewielka ilosc mleka
, a w pozostalym rozpuszczamy doklanie proszek budyniowy, i przyrzadzamy dalej budyn w/g wskazówek na opakowaniu. Ugotowany budyn pozostawiamy do ostygniecia. Miekkie maslo utrzec z cukrem, po czym miksujac, dodawac po kopiatej lyzce ostudzonego budyniu, dodac takze sok z cytryny. Gdy masa bedzie puszysta i jednolita, dodac posypke/wiórki czekoladowe. Powstala mase rozsmarowac równmiernie na biszkopcie. Przykryc kolejnym plackiem biszkoptowym i dobrze nasaczyc. Galaretke i zelatyne rozpuscic w 1 szklance goracej wody, przestudzic. Przygotowujemy kolejna mase. Zimna smietane prosto z lodówki ubijamy z cukrem na sztywno, miksujac dodajemy cappuccino. Na koniec wlewamy przestygnieta galaretke z zelatyna i krótko miksujemy do polaczenia sie skladników. Gdyby galaretka za mocno nam zastygla, podgrzewamy ja przez 10 sekund w mikrofali. Powstala mase rozsmarowujemy na biszkopcie. Mozna utworzyc nozem lub widelcem dekoracyjne wzorki, ciasto bedzie wygladalo atrakcyjniej. Wierzch mozna posypac wiórkami czekoladowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki na okolo 2 godziny.