Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kaszy jeczmiennej
* kasza jeczmienna w torebkach - 2 x 100g,
* cebula biala - duza,
* pieczarki swieze - 3 wieksze sztuki,
* natka pietruszki,
* jaja - 2 duze sztuki,
* smietana slodka - 2 lyzki,
* sól, pieprz ziolowy Prymat,
* papryka w proszku, cukier, vegeta, kolendra,
* sos sojowy - lyzeczka,
* oliwa lub maslo do smazenia - 3 lyzki,
* olej do smazenia,
* maka do obtaczania kotletów - uzylam maki pszennej
i kukurydzianej, w proporcji pól na pól.
PRZYGOTOWANIE:
Pomimo, ze kotleciki z kaszy nie wygladaja specjalnie apeytcznie, nadrabiaja to smakiem
. Dobrze smakuja z sosem i miesem.
Kasze ugotowac w/g przepisu na opakowaniu
, uwazajac, aby jej nie rozgtotowac, odcedzic i ostudzic. Cebule i pieczarki obrac, umyc, wysuszyc i pokroic bardzo drobno. Jaja dobrze roztrzepac i wymieszac je ze smietanka. Rozgrzac oliwe lub maslo na patelni, dodac cebule i pieczarki, delikatnie posypac cukrem
- ok 1/2 lyzeczki, chwile podsmazyc, dodac pieprz i sól, smazyc do miekkosci, po czym dodac do chlodnej kaszy, wymieszac. Dokaszy dodajemy umyta i pokrojona natke pietruszki, papryke czerwona w proszku (ok 2/3 lyzeczki), pieprz (lyzeczka), kolendre w proszku (1/3 lyzeczki), sos sojowy i vegete (2/3 lyzeczki). Dodajemy jaja ze smietanka i wszystko dokladnie mieszamy. Klepiemy kotleciki, które obtaczamy dokladnie w mace. Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i na dosc sporej jego ilosci smazymy kolteciki, na dosc wysokim ogniu. Gdy spód zacznie nam brazowiec, delikatnie przewracamy kotleta na druga strone, najlepiej za pomoca lopatki i widelca. Rumienimy z obu stron. Podajemy z sosem i miesem. Make do obtaczania mozna zastapic bulka tarta.