Przepis i sposób przygotowania na: Tiramisu
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości mikserem w dużej misce. Dodać mascarpone, najlepiej na raz lub 2 razy (Ptasia każe dodawać stopniowo i zwraca uwagę, żeby nie ubijać za długo masy i naprawdę nie należy być zbyt dokładnym, masa najpierw gęstnieje, ale przy zbyt długim ubijaniu robi się rzadka, wiem co mówię ;-))
Kawę połączyć z likierem amaretto. Przelać do wygodnej dość dużej miseczki. Będziemy w kawie maczać podłużne biszkopty
Formę (najlepiej szklaną lub ceramiczną, prostokątną), wielkość właściwie dowolna, u mnie 18x25 cm) wyłożyć na spodzie połową namoczonych błyskawicznie w kawie biszkoptów.
Należy każdy biszkopt zamoczyć w kawie z amaretto przez bardzo krótką chwilę. Jeden fałszywy ruch i biszkopt zostanie w kawie :D
Ułożone w formie biszkopty posypać kakao.
Wyłożyć połowę masy z mascarpone.
Posypać lekko kakao.
Ułożyć kolejną porcję namoczonych biszkoptów.
Znowu posypać lekko kakao.
Wyłożyć resztę masy. I znowu posypać kakao.
Deser odstawić na ok. 12 h do schłodzenia.
Smacznego!