Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z makaronu lasagne
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę pokroić na półplasterki, czosnek i seler naciowy - na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek, seler, marchew i kukurydzę. Posypać solą i czarnym pieprzem. Podsmażyć. Dodać zmielone mięso. Przykryć pokrywą i dusić przez około 10 minut. Dodać pastę paprykową oraz pomidory z puszki. Całość wymieszać, ponownie przykryć i dusić przez kolejne 10 minut. Przyprawić do smaku bazylią, majerankiem i jeśli trzeba – solą oraz pieprzem czarnym mielonym.
Przygotować beszamel serowy: w rondlu rozpuścić masło. Dodać mąkę pszenną i zasmażyć, uważając, aby się nie zrumieniło. Dodać mleko, sól i pieprz ziołowy. Gotować na małym ogniu (cały czas mieszając), aż powstanie gęsty sos. Na samym końcu wymieszać z mozzarellą startą na tarce.
W żaroodpornym naczyniu do zapiekania układać warstwami: gorący beszamel, płaty makaronu i sos mięsno-warzywny, aż do wyczerpania składników – u mnie ostatnią warstwa był beszamel.
Piec przez około godzinę w temperaturze 180°C (przez pierwsze 40 minut przykryć wierzch folią aluminiową, aby się za bardzo nie spiekł).