Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odparować, jeszcze ciepłe przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito, a następnie wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, formując niewielki kopiec. Oba rodzaje mąki przesiać razem. Do środka ziemniaczanego kopca wbić jaja, wsypać mąkę i szybko wymieszać, najwygodniej używając do tego dużego noża. Gdy wszystkie składniki się połączą, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 3 części, każdą rozwałkować nie za cienko i wykrawać kieliszkiem lub literatką okręgi. Smażyć na maśle lub oleju na patelni na złoto.
Podawać z ulubionymi sosami.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Ciasto jak na kopytka, ale wykonanie zupełnie nowatorskie :)
  • 2
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    bardzo ciekawy pomysł

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !