Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z gruszką i dżemem malinowym
Gruszki obrałam, usunęła gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kosteczkę. Dodałam 3 łyżki dżemu malinowego i wymieszałam.
Ciasto podzieliłam na 5 części i każdą rozwałkowałam niezbyt grubo, ok.3 mm, na kształt koła. Każde koło pokroiłam na trójkąty. Przy brzegu każdego nałożyłam po 1 łyżeczce owocowego nadzienia i zwinęłam rogaliki zlepiając końce. Ułożyłam je w niedużych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam ok. 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.. Gdy ładnie się zrumienią są gotowe. Po przestygnięciu, ale jeszcze ciepłe, posmarowałam cienko lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.