Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ze szparagami i młodymi ziemniakami
porcje kurczaka - dałam 2 nogi, 2 skrzydełka i korpus,
szparagi białe świeże lub mrożone - 600-800g,
ziemniaki młode - 700g,
cebula - duża,
marchewka młoda - 4 sztuki,
korzeń pietruszki - 2 sztuki,
korzeń selera - wielkości pietruszki,
seler naciowy - 2 łodygi,
por - 2 mniejsze sztuki,
czosnek - 2-3 ząbki,
vegeta,
sól, pieprz,
kolendra,
liść laurowy.
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki umyć, zalać zimną wodą i ugotować w mundurkach. Lekko przestudzić i obrać. Mięso umyć i zalać zimną wodą (ok 2 litry). Warzywa obrać i umyć. Przyprawić solą i vegetą, zagotować, zebrać szum. Gotować przez 10 minut, dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone szparagi, gotować 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę: marchewkę, pietruszkę, korzeń selera. Przyprawić solą i pieprzem, dodać listek laurowy. Gotować przez 10 minut, Dodać pokrojonego pora i łodygi selera, gotować ok 10 minut. W razie koniecznosci dolać więcej gorącej, przegotowanej wody. Gotować do miękkości wszystkich składników. Dodać pokrojony drobniutko czosnek, zagotować i ostatecznie doprawić do smaku. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do salaterki, zalać gorącą zupą i ewentualnie posypać posiekanym świeżym koperkiem.