Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z białych warzyw

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1,5 litra
skrzydełka kurczaka 2 szt
kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe) 1 szt
przyprawa do zup 1 łyżeczka
por (biała część) 1 szt
pieczarki 7 szt
korzeń pietruszki 1 szt
seler korzeniowy 1/4 szt
kalafior 1 główka
cebula biała 1 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietana 18 proc 2 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z białych warzyw

Do garnka wlewamy wodę oraz wkładamy skrzydełka. Gdy woda się zagotuje dodajemy kostkę rosołowa oraz przyprawę do zup. Pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w kosteczkę. Por kroimy w pół plasterki, pieczarki w plasterki. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu odlewamy szklankę wywaru. Dodajemy do niej śmietanę i mąkę, mieszamy. Ponownie wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 21.04.2017 13:07
Bardzo aromatyczna zupa z białych warzyw. Seler i pietruszka są warzywami o bardzo wyrazistym smaku. Łagodzi je delikatny kalafior.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak