Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy z grzybkami, boczkiem i ogórkiem
Z polędwiczki rozbić dwa plastry.
Na roztłuczone plastry położyć kawałki boczku, grzybki i ogórka pokrojonego na ćwiartki. Przyprawić go od środka papryką ostrą i kucharkiem. Zawinąć mięso w rulonik i złączyć wykałaczkami.
NA głębokiej patelni rozgrzać olej i włożyć na niego zrazy, lekko podsmażyć na średnim ogniu z każdej strony (razem około 3min). Następnie dodać cebulkę przekrojoną na 6 części i ząbek czosnku pokrojony na drobno. Przykryć pokrywką i dusić około 5 min co chwilę mieszając. Podlać około 0,5 szklanki wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, posolić solą ziołową, dodać maggi i popieprzyć. Przykryć pokrywką i zostawić na małym ogniu na około 15min. Później zalać rozpuszczoną w jednej szklance wody kostką bulionową, dodać czosnku granulowanego, pieprzu i soli, przykryć i dusić około 25min.