Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z cebulą i gruszką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbki z kurczaka 490 gram
cebula 3 sztuki
gruszki 2 sztuki
masło 75 gram
woda 1 szklanka
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z cebulą i gruszką

Gruszka znikła z pola widzenia sosu po zakończeniu potrawy, jednak jest smak spowodowował że wątróbka na nowo stała się interesującym daniem:-)

Cebule pokrój cienko w półtalarki. Gruszki obierz przekrój na czworo, każdy kawałek wzdłóż jeszcze na pół i wtedy w poprzek cieniutko kroimi na grubość do 1mm.

Cebule i gruszki przełóż na patelnię (24cm) dodaj masło, szczyptę soli i duś pod przykryciem do miękkości (15-17min) co jakiś czas mieszając. Dodaj wodę i zagotuj.

Wątróbkę pokrój w max 2cm paski, podsyp mąką i wymieszaj. Przełóż na patelnię, wmieszaj poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem do 10 min.

Podałam z ulubioną kaszą jęczmienną perłową:-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 21.11.2012 18:56
ciekawa z gruszką
mufinka79 21.11.2012 18:44
z gruszką nie próbowałam, robię z jabłuszkiem :)
jasiek 21.11.2012 18:09
moja ulubiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak