Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort dla wnuczki Nicoli

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt;

jajko 5 szt,
mąka pszenna 3/4 szkl,
mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
cukier 3/4 szkl,
sól szczypta,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki,

krem śmietankowy;

śmietana 30% 600 ml,
cukier puder 2 łyżki,
śmietan fix 2 op,
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki,

dodatkowo;

krem do tortów śmietankowy 1 op,
mleko 3,2% 300 ml,
masa 1 op, malinowo - śmietankowa
śmietana 30% 500 ml,
dżem malinowy 1 słoik,
poncz do nasączania,
dekoracja

Przepis i sposób przygotowania na: Tort dla wnuczki Nicoli

Biszkopt;
Białka ubijamy na sztywno, dodając szczyptę soli, ciągle ubijając dodajemy cukier, żółtka, mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą powoli przesiewamy do masy białkowej delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka około 40 minut.
Po upieczeniu biszkopt studzimy, kroimy na 3 równe blaty, blaty nasączamy ponczem.
Krem śmietankowy;
Mocno słodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fixy.
Do ubitej śmietany cienkim strumieniem wlać rozpuszczoną w gorącej wodzie letnią żelatynę.
Krem malinowy.
Gotową masę śmietankowo - malinową zrobić według opisu na opakowaniu.
Gotowy krem śmietankowy zrobić według opisu na opakowaniu.
Poncz;
Cukier rozmieszać w gorącej wodzie dodając sok z cytryny.
Składanie tortu;
Spodni blat biszkoptu nasączyć ponczem, następnie posmarować dżemem (smak jaki kto lubi), nałożyć krem śmietankowy (część kremu odłożyć do dekoracji tortu),przykryć drugim blatem.
Nasączyć ponczem posmarować dżemem nałożyć krem malinowy ( niewielką część kremu odłożyć do dekoracji tortu), nałożyć trzeci ostatni blat.
Cały tort łącznie z górą obłożyć gotowym kremem śmietankowym.
Boki tortu obsypać AMARANTUSEM EKSPANDOWANYM, natomiast górę udekorować różyczkami, listkami z masy cukrowej.( u mnie różyczki i listki mojego wykonania).

Tort włożyć na kilka godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.10.2017 03:14
Tort na medal.
Bożena Matuszczyk 06.10.2017 08:52
Dziękuję. Gosiu częstuj sie;)
jejkuchnia 05.10.2017 09:27
Piękny torcik. :)
gosia56 04.10.2017 11:10
Super torcik poproszę kawałek ;)
Jagódka17
Jagódka17 04.10.2017 10:59
Śliczny, na pewno pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak