Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym
Filet z kurczaka mielimy z pomidorami suszonymi (muszą być dobrej jakości żeby uniknąć "rdzawego" posmaku) Do zmielonego mięsa dodajemy śmietanę i odrobinę soli i pieprzu do smaku. Wszystko mieszamy.
Mięso z udek kurczaka (bez kości!) rozkładamy na kawałku folii spożywczej, nakładamy porcję mięsa mielonego i zawijamy w roladkę.
Następnie roladki zawijamy szczelnie w folię spożywczą (zawiązujemy końcówki folii) i gotujemy w wodzie od 20 do 30 minut (zależne od wielkości rolad)
Ugotowane wyjmujemy z folii i obsmażamy z każdej strony na patelni, aby nabrały ładnego koloru.
Przed podaniem kroimy i polewamy sosem
sos:
Czosnek w łupinach smażymy na oliwie (jeśli ząbki są duże można je przeciąć na połówki), potem dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz starty imbir.
Wszystko smażymy 2-3 minuty, następnie wsypujemy cukier. Mieszamy. Dodajemy bulion i koper (opcjonalnie) gotujemy na małym ogniu aby sos się zredukował.
Ugotowany przecedzamy przez sitko, dodajemy miękkie masło i szybko mieszamy, aby się połączyło z sosem (można dodatkowo zagęścić odrobiną mąki chociaż nie jest to konieczne)