Przepis i sposób przygotowania na: Pomidory nadziewane warzywami
2. Miąższ wydrążyć łyżeczką i odłożyć.
3. Cukinie i boczek pokroić w kostkę, cebule w krążki, pieczarki na cząstki.
4. Boczek podsmażyć na patelni, dodać pieczarki i cukinię, chwilkę blanszować. Dodać czapeczki od pomidorów i cebule – dalej blanszować. Doprawić sola i pieprzem.
5. W garnuszku nastawić ¼ litra wody, dodać kostkę bulionowa i miąższ pomidorów. Gotować 5 minut.
6. Pomidory napełnić farszem z boczku i warzyw, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
7. Całość polać sosem z miąższu pomidorów.
8. Zapiekać w piekarniku 15 minut.
9. Dołożyć plasterek sera na każdy pomidor.
10. Zapiekać jeszcze 5 minut.