Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z suszonych grzybów - wigilijne
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek masło rozpuścić i wlać do mąki
wodę zagotować i zaparzyć nią mąkę wyrobić dodać żółtka i wyrobić
dodać wody wedle uznania i wyrobić.
Ciasto gotowe.
Farsz:
Suszone Grzyby
2 jaja
olej do smażenia
cebula podsmażona
sól, pieprz
Suszone grzyby namoczyć na noc. Ugotować, przemielić przez maszynkę, dodać podsmażoną cebulkę, rozkłucone jaja, podsmażyć, doprawić.
Rozwałkować ciasto wykrawać szklanką koła i nakładać farsz, zlepiać i wkładać do osolonej wody z 1 łyżką oleju. Jak wypłyną są gotowe.
Z wywaru robię sos grzybowy, zaciągam zawiesiną z mąki i zabielam śmietana.
Polewam symbolicznie sosem lub można podsmażyć.
SMACZNEGO:)