Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszy i grzybów
kostka bulionowa (grzybowa). Na patelni podsmaz pokrojona w kostke cebule i posiekane
namoczone grzybki. Kasze po ugotowaniu przełóz na patelnie z cebula i grzybami, dodaj
rozgniecione zabki czosnku, sól i pieprz. Chwile podsmazaj mieszajac i odstaw do
wystygniecia.
Postaw na ogniu duzy garnek z woda!
Wysyp make na stolnice. Dodaj szczypte soli i wode. Wody nalezy dodawac po
troszku i zagniatac ciasto. Dodajemy do chwili kiedy ciasto osiagnie juz prawidłowa
(nadajaca sie do wałkowania konsystencje). Nastepnie posyp stolnice odrobina maki,
rozwałkuj ciasto i powycinaj szklanka kółka. Do srodka nakładaj wystudzony farsz i zaklej
pierozki.
Gotowe pierogi wrzucaj do osolonej i zagotowanej wody (z dwoma łyzkami oleju).
Gotuj az wypłyna na wierzch. Po wyjeciu mozna dodatkowo podsmazyc na patelni az
nabiora złotego koloru.
Jogurt wymieszaj z keczupem (proporcje wg uznania) i takim sosem polewaj pierogi
juz na talerzu.