Przepis i sposób przygotowania na: Paluchy razowe
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać nieco mąki i ciepły tak by powstał rozczyn gęstości śmietany. Gdy rozczyn podrośnie wsypać obie mąki, sól i tyle ciepłej wody aby ciasto wyszło gęste jak na pizzę ( by ładnie odchodziło od ręki i nie trzeba było mocno podsypywać mąką przy wałkowaniu). Na koniec dodać tłuszcz i wyrabiać kilka minut. Odstawić na ok 40 min. do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie oderwać gałkę ciasta i rozwałkować ją na posypanej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów- im cieńsze tym bardziej chrupkie następnego dnia. Płat ciast posypać dodatkiem „zapachowym” czym kto lubi- pieprzem,papryką..itp a najlepiej wklepać przyprawę żeby się nie osypywała. Kroić na ok 20-centymetrowe paski, które okręcać wokół siebie jak świderki. Piec do zrumienienia w średnio nagrzanym piekarniku.