Przepis i sposób przygotowania na: Omlet dyniowy z jabłkiem i cynamonem na mące ryżowej
W drugiej miseczce mieszamy żółtka z piure z dyni i łyżeczką miodu. Po czym dodajemy cynamon i szczyptę sody, znów mieszamy. Następnie dosypujemy mąkę ryżową i dokładnie mieszamy składniki.
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy dyniowej, mieszamy.
Do tak przygotowanej masy dyniowo-jabłkowej dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną cienką warstwą oleju (za pomocą pędzelka) wlewamy naszą masę. Omlet smażymy na minimalnym ogniu. Gdy masa zacznie się ścinać przykrywamy na chwilę omlet pokrywką, aby ściąć delikatnie masę z wierzchu. Po czym obracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze dosłownie przez 30 sekund. Najłatwiej obrócić omlet w następujący sposób – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną.
Omlet podajemy od razu.