Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony z pieczarkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 2 kg
pieczarki 70 dag
śmietana 100 ml
cebula biała 2 sztuki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
sól do smaku
masło roślinne 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z pieczarkami

Udka z kurczaka dokładnie myjemy. Ja dodatkowo z udek zdejmuję skórę, bo nie lubimy, ale to według uznania. Na spodzie naczynia żaroodpornego smarujemy masło. Następnie wykładamy udka, posypujemy przyprawą do kurczaka. Pieczemy pod przykryciem godzinę w temperaturze 190stopni.
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Dusimy pod przykryciem. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w kostkę. Dodajemy do pieczarek i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę aby woda troszkę odparowała, wlewamy śmietanę, minutkę gotujemy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem według smaku.
Kurczaka wykładamy na talerz, a na wierzch kładziemy pieczarkami i polewamy sosem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wlicka 11.11.2013 21:31
smaczne!!!!
misia53 22.04.2013 14:07
smacznie wygląda
IwonaKa 11.01.2013 13:45
pycha,lubię takie połączenie
eMMe 11.01.2013 13:33
super:)
Kuchareczka2 11.01.2013 13:33
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak