Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki w sosie marchewkowo-paprykowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kotlety

mięso indycze 50 dag
jajko 1 sztuka
kajzerka 1 sztuka
cebulka 1 sztuka
natka pietruszki 1 łyżka

sos

marchewka 1 pęczek
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
śmietana 30% 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 czubate łyżki
przyprawy

Dodatkowo

mąka
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki w sosie marchewkowo-paprykowym

Mięso mielone z indyka przełożyć do miski, dodać do niego posiekaną drobno cebulę oraz bułkę wcześniej namoczona w wodzie i odciśniętą, dosypać posiekaną pietruszkę oraz 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego i około 3/4 łyżeczki soli, wbić jajko. Z podanych składników przygotować dobrze wymieszaną masę mięsną i uformować z niej malutkie kotleciki, każdy obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju i obsmażyć na nim na złoty kolor kotleciki.
Na drugiej patelni rozpuścić masło, marchew delikatnie oskrobać ze skórki lub tylko dobrze umyć i pokroić w grubsze plasterki, następnie wrzucić na rozpuszczone masło i chwilkę przesmażyć w trakcie na patelnię dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę pokrojoną w troszkę większą kostkę, całość smażyć jeszcze kilka minut. Kotlety ułożyć na podsmażonych warzywach, podlać wszystko 1,5 szklanki wody i pod przykryciem dusić kilka minut do momentu zmięknięcia warzyw, następnie dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę, wymieszać i zagotować w trakcie doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością cukru.
Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 10.10.2016 00:01
Aż zgłodniałam :)
ada.la 09.10.2016 22:53
wygląda pysznie
KORAL 09.10.2016 11:04
Uwielbiamy takie pulpeciki :)
Ewelina1991 09.10.2016 11:00
pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak