Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kładzione kluski dyniowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 200 g
mąka pszenna 2 szklanki
jaja 1 szt
cukier 30 g
masło 50 g
śmietana 30% 200 ml
sól wg potrzeby
ser biały 250 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Kładzione kluski dyniowe

Kroki postępowania

1
Przygotować mus z dyni – można upiec dynię w piekarniku w folii albo udusić w małej ilości wody.
Krok 1 - Kładzione kluski dyniowe foto
2
Do zmiksowanej dyni dodać ser, jajka, mąkę, szczyptę soli i wyrobić gęste ciasto. Zagotować wodę, posolić. Maczać łyżkę we wrzątku i gorącą łyżką kłaść kluski na gotującą się wodę.
Gotować 2-3 minuty od „wypłynięcia”.
Krok 2 - Kładzione kluski dyniowe foto
3
Nna suchą patelnię wysypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu aż powstanie karmel. Dodać masło i energicznie mieszać. Następnie również mieszając wlewać śmietankę i dodać szczyptę soli. Początkowo w sosie powstaną grudki karmelu, trzeba więc podgrzewać sos do czasu aż się wszystkie rozpuszczą i sos stanie się gładki, im dłużej będziemy podgrzewać tym bardziej gęsty będzie sos.
Krok 3 - Kładzione kluski dyniowe foto
4
Gorące kluski kładzione polewać sosem i od razu podawać, nie mogą długo leżeć, bo jak wszystkie kluski z serem po pewnym czasie staną się twarde.
Krok 4 - Kładzione kluski dyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 23.02.2014 12:16
świetne kluseczki :)
Przepisy Joanny 15.02.2014 20:28
W sezonie robiłam podobne i w tym stylu smażyłam placuszki
Monika-twin 13.02.2014 18:09
fajne dyniowe przysmaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak