Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ketchup śliwkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 2 kg
pomidory 3 kg
cebula czerwona 1 kg
pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
czosnek 5-6 ząbków
ziele angielskie 10 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt.
cukier do smaku
sól do smaku
Cynamon mielony Prymat do smaku
ocet jabłkowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ketchup śliwkowy

Pomidory sparzyć, zahartować zimną wodą, osączyć, obrać ze skórek i grubo pokroić wprost do garnka.
Włączyć pod nim gaz i ogrzewać, na wolnym ogniu przez 30 minut.
W międzyczasie dodać do pomidorów obraną i posiekaną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki wydrylowane z pestek oraz nieco soli i octu jabłkowego.
Dusić pod przykryciem, aż pomidory i śliwki się rozgotują - miksować na gęsty sos, przetrzeć przez sito.
Do sosu dodać cynamon i wyciśnięty lub utarty na drobnej tarce czosnek.
Dusić, aż ketchup osiągnie ulubioną konsystencję, doprawić ostatecznie do smaku octem jabłkowym, cukrem i solą.
Sosem napełnić małe słoiczki i zapasteryzować 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 03.09.2012 23:58
Ciekawe zestawienie składników - warto spróbować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak