Przepis i sposób przygotowania na: Galaretki z dyni i kalafiora w sosie balsamicznym
Pokrojoną dynię ugotować w wodzie. Następnie odsączoną przełożyć do drugiego garnka i gotować z sokiem i skórką z pomarańczy. Całość rozdrobnić blenderem. Dodać rozpuszczoną żelatynę (1 i 1/4 łyżki). Doprawić do smaku imbirem i miodem. Przelać do kokilek 3-5 (w zależności od wielkości).
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i zagotować w wodzie z dodatkiem soli, cukru, startą skórką z cytryny lub limonki. Dodać żelatynę i zmiksować.
Gdy pierwsza warstwa lekko stężeje wyłożyć pokrojone w plasterki oliwki. Odstawić do lodówki do stężenia - wylać warstwę kalafiorową i ponownie wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Sos balsamiczny połączyć z kilkoma kroplami* przyprawy w płynie Kucharek. Truskawki pokroić w cząstki i ułożyć obok siebie. Przed podaniem polać po galaretkach.
*kilka kropel łączyć z kremem balsamicznym